Laczó Zoltán Vince

Önéletrajz

1964. október 25-én, Győrben születtem. Alap és középfokú tanulmányaimat szülővárosomban végeztem, majd Budapesten 1991-ben jazz-előadóművészi, 1999-ben fúvószenekari karmesteri végzettséget szereztem. Marosi László növendékeként részt vettem Bob Gifford, Ronald Johnson, Jan Magnus-Dahle mesterkurzusain. Zeneszerzést Bogár Istvántól tanultam.

1984 és 1988 között a Rock Színház zenekarának, és különféle jazz és rock együtteseknek voltam tagja. Katonaidőmet – bőgősként – a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia Szimfonikus Zenekarában töltöttem.

1991-től Németországban színházi muzsikusként – megszakításokkal – 1994-ig dolgoztam.

1994 és 1997 között a Vi-Dok Stúdió keretében készülő természet és oktatófilmek, valamint tévésorozatok zeneszerzője, illetve – 2001-ig – a Four Fathers énekegyüttes állandó hangszerelője voltam. 1997-től 2004-ig a veresegyházi Lisznyay Szabó Gábor Zeneiskola tanáraként működtem. 2004-től vagyok a Magyar Katolikus Rádió zenei szerkesztője és zenei rendezője.

2007-ben a Sapientia Hittudományi Főiskolán teológiai tanári diplomát szereztem, szakdolgozatomat Dr. Áment Lukács orgonaművész, bencés szerzetes vezetésével az egyházzene történetéből és tanításának lehetséges módozataiból írtam.

Műveimet 1995 óta mutatják be rendszeresen hazai és külföldi együttesek. Ezek közül kiemelkedik a Millenniumi Te Deum 2001-es bemutatója, melyet a Debreceni Kodály Kórus és a Debreceni Filharmonikus Zenekar adott elő, vezényelt: Francisco Estevez spanyol karmester. A művet Ella István vezényletével 2009-ben a Budapesti Bach Kórus is műsorára tűzte. Kompozícióim rendszeresen elhangzanak a Szegedi Vántus István Kortárszenei Napokon, az Alkotó Muzsikusok Társasága hangversenyein, illetve más hazai és külföldi hangversenyek műsorán. Variációk és improvizációk egy régi magyar dallamra című művemet 2010. májusában Sydney-ben, az ISCM World New Music Days keretében adta elő a Sydney-i Conservatorium Big Bandje, vezényelt: Bill Motzing. A Tubaversenyt 2012 novemberében Koppányi Zsolt és a németországi Musikkapelle Oberstdorf mutatta be, vezényelt: Marius Galvin. 2016. június 12-én az argentínai Córdoba városában hangzott el Első szimfóniám, egy kortárs magyar est keretében, Farkas Ferenc és Hidas Frigyes műveinek társaságában, Dr. Marosi László vezényletével.

1998 óta írok színházi kísérőzenéket, zenés játékokat, melyek időről-időre feltűnnek a színházak műsorán.

Műveimet az Alliance Publications Inc. (USA), a Solo Music Zeneműkiadó Budapest és a Tio-Art Music kiadó adja ki. Első szerzői CD lemezemet 2014-ben a Magyar Kultúra Kiadó publikálta.

Tagja vagyok a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, a Magyar Jazz Szövetségnek, az Artisjusnak és az Alkotó Muzsikusok Társaságának.

 

Karmesterként - William Schuman: Chester >>>

Forrás >>

Laczó Zoltán Vince honlapja: http://www.laczozoltanvince.eoldal.hu/

 

Vissza a tagokhoz >>